tiistai 5. tammikuuta 2016

Luetaan!En ole enää viime aikoina muistanut kovin usein lukea pienemmille lapsille ääneen. Silloin kun olivat nuorempia, iltasatu luettiin joka ilta. Se oli sellainen hyvä unen tuova rutiini. Twitterissä huomasin tämän artikkelin, joka oli ihan mielenkiintoinen ja ajattelin jakaa sen teille.


"Tutkimuksessa lasten aivoja tutkittiin magneettikuvauksella, ja kuvaus paljastikin jotain todella huikeaa. Lukeminen nimittäin muutti lasten aivojen kemiallista koostumusta sekä aivojen aktiivisuutta. 
Mitä enemmän lapsille oli kotona luettu kirjoja, sitä aktiivisemmat heidän aivonsa olivat. Lukemisen aikana näiden lasten kerronnan ymmärtämistä ja visuaalisuutta käsittelevät aivo-osat olivat erityisen aktiivisena.
Aivojen muutokset tapahtuivat erityisesti silloin, kun kirjoja tai tarinoita luettiin lapsille ääneen."
klik*

Luetko tai luitko aikanaan lapsillesi iltasatuja tai muuten vain?

Nykyään muksut ovat tosi paljon ja niin mielellään puhelimillaan iltaisin, mikä on varmasti monessa perheessä tuttu asia. Niin meilläkin. Mutta onneksi iltaisin myös luetaan, kaikki tytöt kirjoja, poika tosin yleensä "vain" Akuja. Mutta uskon oikeasti, että kyllä se Akuskienkin lukeminen on hyvästä.

Minulla on nyt menossa Läckbergin Enkelintekijä. Luen myös paljon Remestä ja Patricia Cornwelliä ,mutta aika rajoittunutta on kaikenkaikkiaan lukemiseni määrä ja monipuolisuus.

Mitä sinä luet juuri nyt? 

2 kommenttia:

 1. Voi kyllä luettiin ja joka ikinen ilta! Tämä on niin tärkeä juttu, ettei monikaan ymmärrä sen merkitystä. Siitä, kuinka se auttaa mielikuvituksen kehittymisessä ja sitten koulussa tarinan kirjoittamisessa. Lisäbonuksena myös se lapsen kanssa läsnäoleminen ilman häiriötekijöitä. Kiva on huomata, että lukeminen auttoi myös meidän tyttöjä kirjoittamaan upeita kertomuksia ja aineita vielä yläasteella, joten ei se todellakaan ole ollut hukkaan heitettyä aikaa:) Kaikki tabletit ja puhelimet vaan nurkkaan ja lukemaan ääneen lapselle, vaikka lapsi jo osaisikin lukea:)
  Tuo tutkimus, josta kerroit vain tuke tätä mun "saarnaa", heh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa M <3
   Lapsen opettaja muuten puhui juuri tästä viimeksi kun tapasimme, että miten valtavasti lukeminen vaikuttaa koulumenestykseen. Se on helppoa uskoa, ja on nähty myös omissa lapsissa.
   Minusta on aika kamalaa, kun joissain perheissä annetaan tabletit jo alla kouluikäisille lapsille. Tietysti sekin riippuu siitä, onko se ruutuaika sopiva per päivä.Mutta luulen, että monella sellaisella muksulla se tabletti saa olla käytössä lähes rajoittamatta.

   Poista

Vaikka vain sana tai kaksi, tekee minut hyvin iloiseksi!