lauantai 6. joulukuuta 2014

Tervagraavattu lohi itsenäisyyspäivän kunniaksin. 800g tuoretta lohifileetä
2 rklmerisuolaa
2 tlsokeria
2 rkltervalikööriä


Tervagraavattu lohi saa oivallisen lisäaromin kotimaisesta tervasnapsista. Tilkka alkoholia tekee graavilohesta ihanan pehmeää.
1. Nypi fileestä ruodot ja pyyhkäise kalan pinta talouspaperilla.
2. Sekoita suola ja sokeri keskenään ja ripottele fileen päälle. Valuta likööri tasaisesti fileen päälle.
3. Kääri kala voipaperipakettiin ja nosta vielä vahvaan pakastuspussiin. Anna lohen maustua painon alla noin 8 tuntia tai yön yli. Leikkaa tervagraavattu lohi tarjolle ohuina viipaleina.

Tämä resepti löytyi Kotilieden nettisivulta, ja oikeesti vie ihan kielen mennessään! Kannattaa kokeilla.

 Laitoin hippusen tillimaustetta vielä kalaan päälle. Kuvan otin kännykällä Twitteriin, meillä kala on jo syöty. Perheessä kun on kaksi graavilohen suurta ystävää, minä ja kuopuksemme. Mies on yllättäen myös oppinut syömään tätä herkkua, ihmeissäni katsoin kun lappasi leivälle lohta tässä yhtenä päivänä. Näin kuudentoista yhteisen vuoden jälkeen alamme kai jo vähän muistuttaa toisiamme, hihhii. 

Jouluun valmistautuminen on hyvässä vauhdissa. 

Eilen sain vihdoin siivottua vaatehuonetta, ja keräsin kuusi kassillista vauvanvaatetta, verhoja, pöytäliinoja yms. jotka vein nyt tuohon UFF: n keräyslaatikkoon. Ajattelin ensi viikolla soittaa Oulun Hopelle, että saako sinne tuoda leluja ja vaatetta, sillä vielä on paljon turhaa pois annettavaksi. Katsoin Hopen sivuilta, että heidän tilat täällä Oulussa ovaa kovin pienet, ja pitää soittaa ja sopia milloin voi tuoda tavaraa. Siellä tarvittaisiin mitä ilmeisimmin myös vapaaehtoistyöntekijöitä purkamaan ja hyllyttään, sekä viemään perheille avustuspusseja.

Olen virkannut myös tumppuja ja peittoja. Läheiseni on menossa juuri ennen joulua Namibiaan, ja hän aikoo viedä sinne orpokotiin niitä, sillä siellä on yöllä ihan pakkasta ja välillä vastasyntyneitä kuolee ihan sen paleltumisen vuoksi kuulemma. En tiedä tapahtuuko orpokodeissa tällaista, ehkä se on enmmänkin niissä surkeissa aaltopeltitaloissa joita on tuon hienon, eurooppalaista tasoa olevan kaupungin laitamilla. Namibiassa tuo rikkaiden ja köyhien välinen kuilu on valtavan suuri. 

Nyt valmistaudutaan Itsenäisyyspäivän viettoon, kuulemani mukaan odotetuimmat vieraat Linnassa ovat Teemu ja Sirpa Selänne. Tai siis Sirpa. Koska kaikki jännää, millanen puku hänellä on. Viimeksi he ovat olleet Linnan kutsuilla kai parikymmentä vuotta sitten! 

Hyvää ja lämmintä Itsenäisyyspäivää itse kullekin!
Anne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaikka vain sana tai kaksi, tekee minut hyvin iloiseksi!