keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Lakka- puolukka smoothie ja voikukkia?

Kuopuksemme on viime aikoina seuraillut luonnonkasvien keräilyäni ilmeisesti opiksi ottaen....
yleensä meidän tytöillä on ollut tapana tietyssä iässä kiikuttaa äitille ja mummolle kukkia tuon tuostakin joka pellon pientareelta ja ojan varrelta, mutta nyt sainkin leikkisangollisen ihan täyteen survottuna  voikukkia. 
- Kiitos , kiitos, onpa ihania kukkia! Onpa ne vähän litissä.
-Me kerättiin J: n kanssa, aateltiin et sää tarvit!


Hetken ihmeteltyäni, että mitenkäs näitä nyt maljakkoon tai vesilasiinkaan, kun lähes kaikki oli katkottu ilman vartta. Mutta sitten keksin , pakastepussiin ihan siltään ja pakastimeen , kilpikonnan evääksi. Lapset kai oottavat voikukkalättyjä tai jotain....

Nyt kokeilin kuitenkin vaihteeksi lakkaa, kaupan kastikkeen muodossa tosin. Oispa unelma päästä kesällä, heinäkuun helteillä rämpimään hillasuolle! Ihan oikeesti.

Nyt pitää kuitenkin urakalla tyhjentää pakastinta marjoista, sulatusta varten ja muutenkin, jostain syystä noita puolukoita vain riittää ja riiittää. Mansikat ja vadelmat on tietysti loppuneet jo aika päiviä sitten.

Lakka- puolukka smoothie

2 dl kevytmaitoa
2 dl mustikka- vanilja jugurttia
reilu 1 dl puolukoita
1 dl Lapin jängän kastiketta, siemenetön erikoislakkakastike
 (Korvatunturinmaan osuuskunta, Savukoski)Melko paksua tulee tällä ohjeella, mutta aivan hyvää. Sokerista vielä, kun kerroin aiemmin, etten käytä enää sokeria smoothieissa , tarkoitin, etten lisää sokeria. Toki noissa jugurteissa on usein ihan h*lvetisti sokeria! Mua on alkanut kiinnostaa nyt tuo steviakasvi, ja sen kasvatus. Onko kellään kokemusta asiasta? Steviahan on täysin kaloriton, eikä juurikaan vaikuta verensokeriin. Meillä kun on tuo sukurasite diabetekseen, niin pakko ajatella tätäkin puolta jo vähitellen- kun en enää ole ihan nuori. Mutta onko sitä tutkittu miten pitkään , onko turvallinen?
Keinotekoisia makeutusaineita olen koittanut vältellä aina mahdollisuuksien mukaan, ihan vain siksi kai, kun ne ovat - keinotekoisia. Ja aiheuttavat syöpää?

Keinotekoisia makeutusaineita ovat esimerkiksi sukraloosi (E955), sakariini (E954), aspartaami (E951), asesulfaami (E950) ja syklamaatti (E952)

 Minut löytää muuten nykyään myös Twitteristä, esim. Facebookissa en ole enää laisinkaan. Tervetuloa seuraamaan!

Mukavaa loppuviikkoa!
Anne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaikka vain sana tai kaksi, tekee minut hyvin iloiseksi!