tiistai 9. helmikuuta 2016

Kerran ostettava tavara

Kuinka moni teistä on kuullut naisesta, joka perusti verkkokaupan, missä myydään vain sellaista tavaraa, joka sinun tarvitsee ostaa vain kerran? Hänelle oli tullut tämä idea mainosalalla työskennellessään, kun oli saanut asiakkaaltaan uunipadan, jolla oli elinikäinen takuu. Hän oli alkanut miettiä, miksi markkinoilla ei ole enemmän vastaavia tuotteita.
 Tämä Tara Buttonin verkkokauppa nimeltään Buymeonce ( ostaminutkerran) on saavuttanut jättimenestyksen. Loistava ja oikein esimerkillinen ajatus. Liikeideanakin tuntuu olevan erinomainen, on vaatinut uskallusta lähteä kokeilemaan jotain aivan uutta. Tunnustan, että  minussa on ripaus ekojulistajaa, ja se puoli minussa kysyy, että voisiko tässä olla ratkaisu kamppailussa maailman kasvavia jätevuoria vastaan? Minusta on mahtavaa, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat pelastaa maapallon, heitä saisi olla enemmän! Harmi kun Buymeonce ei näytä ainakaan vielä toimittavan tavaraa Suomeen. Tästä hyvä liikeidea jollekin?

kuva netistä.

Mutta mitä sitten tapahtuisi, jos laitteiden valmistajat luopuisivat suunnitellusta vanhenemisesta
 ( tämähän on jo vanha asia, jo aikoinaan hehkulamppu kun keksittiin oli sen elinikä aluksi montakymmentä vuotta, mutta sitten huomattiin, ettei niitä mene tarpeeksi kaupaksi ja niihin tehtiin "virhe"jonka vuoksi ne alkoivat mennä rikki ) ja kaikki ostamamme, puhelimet, leivänpaahtimet, sukkahousut, kengät, vaatteet kestäisivät koko ihmisen eliniän? Tai ainakin niissä olisi takuu, valmistaja lupaisi korjata ne jos eivät kestäisi elinikää. Miten talous sen jälkeen pyörisi? Tietysti muoti ja trendit vaikuttaisivat siihen, että ainakin osa ihmisistä edelleen ostaisi kaiken aikaa uutta. Mutta täytyy myöntää, että ostaisin paljon mieluummin lapsilleni puhelimet, jotka kestäisivät monia vuosia menemättä rikki, kuin tyytyisin nykyiseen tilanteeseen, missä puhelimia täytyy ostaa vähintään joka vuosi. Koska meidän perhe ei ole mitenkään varakas, on myös  esimerkiksi pienten kodinkoneiden hankkiminen rikkoutuneiden tilalle välillä vaikeaa puhumattakaan, jos vaikkapa pesukone hajoaa.
kuva netistä.


Itsellä tulee mieleen Tupperwaren muoviastiat. Eikös niille luvata elinikäinen takuu? Mitä tuotteita sinä tiedät, joiden valmistaja lupaa kestävän ihmisen eliniän?


8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen ja hyvä postaus.
  Tupperware on mainio tuote. Kansia olen osannut hävittää. Ja nyt vanhimmat tuotteet ovat pikkuväen käytössä. Ehjiä kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula <3

   Meilläkin jokunen tupperin tuote löytyy kaapeista, vaikka en olekaan niiden hyvä ystävä, tykkään kuitenkin että toimivat ja nimenomaan arvostan sitä kestävyysasiaa niissä.

   Poista
 2. Hyvä aihe. Aika harva asia kestää aikaa ja kulutusta. Heti tulee mieleen rautapannu ja -pata sekä ruokailuvälineet. Tämän päivän kodinkoneet on ajastettu kestämään noin 5 vuotta. Eikä aina rahallakaan saa lisää kestävyyttä. Surullista. Uskon, että toi verkkokauppa myy hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3
   Luin että tuo kyseinen verkkokauppa on tosiaan menestynyt aivan hirveän hyvin, eikä ihme!
   Totta mitä sanot koneiden kestävyydestä, lisäksi ne ovat usein tehty siten, ettei yksittäistä pikkuosaa voi kukaan korjata, kun on esim. hitsattu kiinni muihin osiin.

   Poista
 3. Kiva kun jätit viestiä blogiini ja löysin siten tänne.
  Minä myös kannatan elinikäisiä tuotteita. Niitä ei vain ole kovin helppo aina hankkia. Nykymaailmassa tavaran määrä on ennemmin ahdistus kuin ihastus. Mieluummin vähemmän hyvää kuin paljon kertakäyttöistä pitää kodinkin paremmin järjestyksessä.
  Seuraillaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijakseni <3
   Ihana blogi sinulla.
   Puhut asiaa. Inhoan yleensä kaikkea kertakäyttöistä. Lasten kutsut ovat sellainen haaste, mihin joku saisi kehittää tuotteita, ettei tulisi niin paljon roskaa.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen kauppa,mutta elektroniikkaa ei siinä kaupassa varmaankaan tulla näkemään;D
  Nykyajan puhelimessa se lyhyt ikä tosiaankin ärsyttää;entisen vanhat Nokiat olivat paljon pitkäikäisempiä. Samoin tietokoneet ovat pian jo hmmm.liian hitaita.Suuri tavarapaljoús ahdistaa,annoin niin paljon pois kun tulin tänne uudestaan Suomesta.Nyt on taas tavaraa kertynyt liikaa...
  Minäkin muistan että Tupperware-tuotteilla on elinikäinen takuu,ja hyvinhän ne ovat kestäneet vaikka tosin Tupperware-kuorijassa huomasin hieman ruostetta muutama päivä sitten....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ei varmaan, mutta eihän sitä ikinä tiedä:)
   itse ihastuin noihin värikkäisiin patoihin ( a le creuset pot) ja tammiseen leikkuulautaan ihan totaalisesti!
   Minua myös ärsyttää tavarapaljous.

   Poista

Vaikka vain sana tai kaksi, tekee minut hyvin iloiseksi!