maanantai 9. joulukuuta 2013

Joulumenyyn suunnittelua

Kohta on taas joulu, tuo ihana juhla! Pöytiin kannetaan lanttulaatikkoa, porkkanalaatikkoa, perunalaatikkoa, rosollia, kinkkua,kalkkunaa, poroa, suolakalaa sun muuta herkkua.
kuva Iittalan sivuilta


Kyllästyttääkö?
Mua ei! Onhan joulu vain kerran vuodessa. Tulee lapsuuden joulut mieleen, kun saa mättää lautaselle tuttuja jouluruokia. Tykkään niistä kaikista.

 Kinkkua en tosin saisi syödä ylenmäärin, tämä reuma ( pitäisi sanoa lastenreuma, sillä sellasena sitä mulla hoidetaan, kun olen siihen lapsena sairastunut) ärähtää pahasti seuraavana päivänä. Mutta vaikka sen tietää, niin aina tulee ahmittua liikaa. Kun kerran vuodessa vain saa. Paljon sinappia päälle, mielutien itsetehtyä.

 Jossakin oli tutkittu , että jos herkuttelee punaisilta lautasilta, niin tulee syötyä huomattavasti vähemmän kuin vaikkapa valkoisilta.

kuva Iittalan sivuilta

Sehän sopii, koska olen ihaillut (lue : kuolannut) koko syksyn hyvän ystäväni kirkkaanpunaisia teema kulhoja, lautasia sekä upeita, punaisia Taikamukeja-  ja kuppeja. Ostoslistalla on seuraavana jotain punaista Iittalan lautasta ja kuppia!

Kuva Iittalan sivuilta


Mutta ihanaahan se on pieni vaihtelu perinteiden sekaan, aina pitää olla myös jotain uutta. Ajattelin perinteiden vaalijana tehdä tänä jouluna ainakin punajuurilaatikkoa, meillä kun osa lapsista on jopa ihan hulluna punajuureen.Niin ettei tarvitse mun yksin syödä.

Punajuurilaatikon ohje on Valion sivuilta , tätä aattelin kokeilla.




sipuli
hapahko omena
600  g punajuurta
1/2  dl Valio omenatäysmehua
2  dl Valio Eila® Laktoositon ruokakermaa
1  pussi  (150 g) Valio AURA® murua
muna
1/2  tl mustapippuria
1/2  tl suolaa
1/2  dl korppujauhoja
50  g Valio Eila® Laktoositon voi



Kuori ja lohko sipuli, omena ja punajuuret. Keitä ne vähässä vedessä kypsiksi.
Kaada keitinvesi pois. Soseuta.
Sekoita soseen joukkoon omenatäysmehu, ruokakerma, AURA muru ja muna. Mausta pippurilla ja suolalla. Kaada seos voideltuun uunivuokaan.
Ripottele pinnalle korppujauhoja ja voinokareita.
Paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 40 min.




Mitä sinä ajattelit laittaa tänä jouluna? Vai pääsetkö kenties valmiiseen pöytään? Leivotko , kokkaatko, paistatko uunissa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaikka vain sana tai kaksi, tekee minut hyvin iloiseksi!